Nederlands Bel gratis 0800 020 1517 voor vragen over je boeking
In samenwerking met Hotel in Barcelona

Catalaanse gerechten

In Barcelona krijg je niet alleen te maken met de welbekende Spaanse tapas en paella, maar ook met de talloze smaken van Catalonië. De keuken van deze autonome regio is een van de meest veelzijdige in het Middellandse Zeegebied. We zetten daarom graag een aantal van de lekkerste Catalaanse gerechten voor je op een rij.

Pa amb tomàquet

We beginnen met pa amb tomàquet oftewel brood met tomaat. Dit is een eenvoudig, maar smaakvol en ontzettend populair gerecht in Barcelona. Het bestaat uit geroosterd brood met olijfolie, zout, knoflook en gewreven tomaat en wordt meestal geserveerd met worst of kaas. Als broodsoort wordt doorgaans stokbrood gebruikt. Door de eenvoud is pa amb tomàquet erg geschikt als ontbijt of voor het middageten.

Escudella

Escudella i carn d’olla is een Catalaanse soep die al in de 14e eeuw door monniken beschreven werd. De soep wordt bereidt met een grote bal gehakt, een Catalaanse botifarra-worst, wortels, kool, peterselie en eventueel nog andere groenten. De gehaktbal en worst worden soms ook apart na de soep geserveerd.

Escalivada

Een heel ander soort Catalaans gerecht is escalivada. Het bestaat uit urenlang gegrilde aubergines, paprika, ui en aardappelen. Traditioneel worden de ingrediënten direct op de hete kolen gelegd. Escalivada wordt meestal geserveerd samen met tapas en varkensvlees of vis.

Coca

Ook erg populair in Barcelona en de rest van Catalonië is de coca. Dit gerecht lijkt op een pizza en komt voor in zowel zeer kleine en ronde als in grotere en rechthoekige vormen. Sommige cocas zijn zelfs een meter lang. Het beleg bestaat meestal uit vis en fruit, maar in de Catalaanse binnenlanden zijn varianten met noten, vlees en kaas de standaard.

Crema catalana

Crema catalana is een heerlijk nagerecht dat nog het meeste wegheeft van de in Frankrijk populaire crème brûlée. Het verschil is dat de crema catalana in een pan op het vuur bereid wordt. Kaneel en citroen brengen het verder op smaak. Bevalt dit nagerecht je? Dan moet je ook zeker eens een xuixo proeven. Dit zijn op croissants lijkende gefrituurde broodjes die gevuld zijn met crema catalana.

Allioli

Niet een gerecht maar wel een Catalaanse specialiteit is tenslotte allioli, een eenvoudige knoflooksaus die gebruikt wordt bij vlees, vis, pasta, salades en brood. Het woord is een samenvoeging van all en oli, oftewel knoflook en olijfolie wat de twee belangrijkste ingrediënten zijn.

MEER LEUKE TIPS OP FACEBOOK, TWITTER EN INSTAGRAM!

© 2006-2017 Hotelinbarcelona.nl - Alle rechten voorbehouden.
Hotel in Barcelona is een merk van GoodReason.
Nederlands Bel gratis 0800 020 1517 voor vragen over je boeking.

In samenwerking met Hotel in Barcelona